Delft

Rode Scheikunde

“Er was eens, lang geleden, een universiteit die technische opleidingen aanbood.” Ik gok, dat wanneer deze universiteit niet in Delft had gestaan, ik hier niet zou zijn. Want al komt de ene helft van mijn familie uit Delft, voor de vijftig procent ligt dat wat anders. Speciaal voor de studie Scheikunde werd er verhuisd. En voor de liefde werd er gebleven. Ik ben hier slechts het gevolg van.

Nog veel langer geleden, in 1864, werd de Polytechnische School in Delft opgericht. Later, in 1905, werd het de Technische Hoogeschool. Om in 1956 nog eens van naam te veranderen. Het werd de Technische Universiteit, zoals het nu nog steeds heet.

Door de stad heen zijn er meerdere panden van de TU. Welk gebouw zal ik eens tekenen? Het werd het voormalige hoofdgebouw, aan de Julianalaan. Die heeft van die leuke kleurrijke raamkozijnen die je zo goed ziet op tekeningen met alleen maar zwart en wit.
Dit pand is gebouwd tussen 1918 en 1923, om dienst te doen voor de studie Scheikunde (toeval dat ik dit gebouw koos? Welnee). Het gebouw kreeg de naam “Rode Scheikunde”. Aan de buitenkant van het gebouw kun je een paar gaten zien zitten. Ik dacht als klein meisje dat deze gaten bedoeld waren voor frisse lucht, omdat er dieren in het gebouw waren. Gekke geest, toen al. Nee, deze waren bedoeld voor de afzuiging van zuurkasten. Waar proefjes gedaan konden worden, maar er dus nooit gedaan zijn. Later kreeg het de functie van hoofdgebouw. En na het afbranden van een ander gebouw, zit nu de studie Bouwkunde er.

Vaak sta ik er niet bij stil, hoeveel mooie gebouwen er eigenlijk in Delft te vinden zijn. Je fietst er zo voorbij. Ik merk dat, sinds ik er dus bewuster naar kijk voor de tekeningen en de verhalen, ik de mooiheid van de gebouwen meer zie en waardeer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *