Delft

Het Stadhuis

In de vorige blogpost schreef ik al dat de TU ervoor heeft gezorgd dat mijn ouders elkaar hebben ontmoet. In het stadhuis hier in Delft, zijn ze een paar jaar later getrouwd. De weg voor mijn komst lag vrij. Exact 9 maanden later, op de dag nauwkeurig, ben ik geboren. Wat is er in het stadhuis gebeurd?

Het stadhuis, trouwlocatie nummer 1 in Delft. Op mooie, zonnige dagen kun je kersverse bruidsparen voor het bordes zien poseren. Het is dan ook wel echt een prachtig gebouw om dit familieportret op vast te leggen.

Een huwelijk in het stadhuis heb ik nog nooit bijgewoond. (Kom op vrienden, trouw!) Maar het leuke is dat er ook af en toe gestemd mag/moet worden. En waar in Delft je ook woont, zolang je maar binnen de gemeente blijft mag je zelf weten waar je gaat stemmen. En wat natuurlijk, maar dat doet er nu even niet toe. Ik zag mijn kans dus schoon en ben in het stadhuis gaan stemmen. Wat bleek, de burgerzaal is gewoon toegankelijk. Elke dag. Je hoeft dus niet perse te wachten tot je mag stemmen. En je hoeft ook niet perse in Delft te wonen. Ach, wist ik dat ook weer.

Het gebouw dat er nu staat, komt uit 1629. Hiervoor stond het stadhuis ook op deze plaats, maar is afgebrand. In de loop der jaren is het een en ander veranderd aan het gebouw, maar is sinds het een rijksmonument is, zo gerestaureerd dat het weer zoals vroeger is. Achter het stadhuis, staat het Steen. Daar zijn de resten nog te vinden van de gevangenis die er in de middeleeuwen gezeten heeft. Ik was er nooit geweest, maar ben er afgelopen weekend een kijkje gaan nemen. Maar dat wordt wat lang voor nu, dus dat komt de volgende keer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *