Delft

De Nieuwe Kerk

De meeste mensen zullen als eerst aan de Nieuwe Kerk denken, wanneer het over Delfse gebouwen gaat. Niet heel erg vreemd, omdat het nu eenmaal een hoge en opvallende kerktoren is. En niet te vergeten omdat het een link heeft met het Koningshuis.

Want in de Nieuwe kerk worden de overleden leden van het Koningshuis bijgezet. Dit, omdat Willem van Oranje op het moment van overlijden in Delft woonde. En omdat Breda, de stad waar hij eigenlijk bijgezet had geworden, bezet was. Dus dat de Nieuwe Kerk in Delft die verbinding heeft met het Koningshuis is deels toeval. De laatste keer dat er een bijzetting plaatsvond, was in 2004, toen Prins Bernard overleed.

De Nieuwe Kerk heeft ook een leuke kant. Namelijk de kerktoren. Ik heb zo ontzettend vaak op de mark gezeten en gekeken hoe de toeristen zich, zelfs met 30 graden en warmer, via alle trappen omhoog en weer naar beneden werkten. Om soms vermoeid, soms bezweet weer beneden te komen. Totdat ik vorig jaar bedacht dat ik dit zelf, ahum, nog nooit gedaan had. Dus ik klom de treden op, keek eens even om me heen, maakte een time lapse filmpje en ging weer naar beneden. Kon dat ook weer van mijn bucket list.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *